Een reactie op de brief van Jente:
Waar moet dat nou toch heen met mijn leven?

Lieve Jent,

De winterblues, ik herken het. En die depressieve fases die altijd maar terugkomen als ik denk dat het nu wel weer genoeg geweest is. Dat ik ze nu wel weg gemediteerd heb. Nee hoor, hallo daar zijn ze weer! Blijkbaar hoort het bij het leven. Althans mijn leven en jouw leven. Het praten met elkaar erover en zien dat anderen er ook last van hebben helpt mij heel erg.

Ik ben blij dat jij ook depressief bent soms, ook al wens ik het je natuurlijk niet toe. Gedeelde winterdepressie is halve winterdepressie toch?

Nadat ik je brief las merk ik dat ik direct alle oplossingen wil geven die ik kan bedenken. Maar als mindfulness beoefening me één ding geleerd heeft is het wel dat advies geven een ander niet helpt. Luisteren wel. Echt luisteren. Dus dat probeer ik maar te doen als je me weer opbelt in paniek met iets anders of exact hetzelfde. Wil je dat de volgende keer ook weer bij mij doen?

Het juiste pad, linksaf of rechtaf?

Je vertelt over dat je niet weet waar je flexibele carrièrepad nu weer heen moet. Ik heb wel een vastomlijnd beroep als brand & web designer en ik ben daar inderdaad blij mee. Het geeft iets van rust. Soms dan. Want ook mij vliegt het soms aan en denk ik dat ik mijn hele leven over een andere boeg moet gooien. Fulltime fotograaf worden, emigreren naar Thailand, in een klooster gaan wonen, een grote yogastudio openen, het bedrijf van mijn ouders overnemen, alleen nog maar met jou gaan rocken en relaxen. Dat soort dingen.

En oprecht, ik weet ook niet of dit het juiste pad is dat ik nu beloop. Ik loop maar gewoon naar waar mijn aandacht heen gaat. En soms heb ik geen flauw idee waar mijn aandacht heen gaat omdat ik dan helemaal geen aandacht meer over heb. Tja. Dan weet ik het ook niet. Mag ik jou dan weer bellen? Wil je dan even luisteren?

Leren leven met eeuwige twijfel

Ik zat een paar jaar geleden bij Jeff Foster in de zaal en een meisje zei dat ze niet wist wat de juiste keuzes waren in haar leven. Ze twijfelde tussen gaan reizen of een huis kopen.

Hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Vroeg ze.

Jeff Foster zei:

Je hoofd wil graag dat je een keus maakt. Zodat ie het in een hokje kan stoppen. Afgevinkt. Klaar. Door naar het volgende probleem om te fixen. Daarom wil je een duidelijk antwoord. Het is de kunst om te leren leven met twijfel. Je zal nooit 100% zeker zijn van een keuze. Vraag dat ook niet van jezelf. Sterker nog, dit soort keuzes hoef je niet bewust te maken. Laat het idee van een keus moeten maken los en je zult zien dat op een dag je een vliegticket aan het boeken bent. Dan zul je ineens denken, oh wacht eens, blijkbaar heb ik een keus gemaakt. Pas achteraf zie je dat je een keus hebt gemaakt.

Ik vond dat echt zo’n inzicht! Je hoofd wil keuzes vooraf maken, terwijl je hart keuzes maakt onderweg zonder dat je het door hebt. Als je dus maar blijft volgen waar je hart blij van wordt om in beweging te blijven. Hoe klein of hoe groot die beweging ook is. Er bestaat ook geen verkeerde afslag, want dan neem je gewoon weer een nieuwe afslag.

Mijn eigen advies niet ter harte nemen

Shit, heb ik nu toch geprobeerd om je advies te geven? Misschien. Ik ben verre van perfect of me houden aan mijn eigen overtuigingen. Mijn intentie was om te schrijven over mijn eigen imposter syndroom. Dat heb ik nu niet gedaan. Daar ben ik ook een ster in, vantevoren iets bedenken en onderweg iets heel anders doen. Wat ook interessant is, dat wel. Maar weg focus. Ach dat is ook wel eens prima soms. Go with the flow. Ik ben de laatste tijd alleen maar bezig met doelen en plannen.

Jij bent projectleider, ik weet dat je goed kunt plannen, hoe doe jij dat? Plan je ook dingen in je leven? Heb je doelen die je als stip op de horizon zet, plan je alle stappen of leef je gewoon in het nu en kijk je waar het heen gaat? Ik ben er nogal geobsedeerd door de laatste tijd.

So much love,

Hanneke

ps 1. Ik hoorde dat je een Imposter Club wilt oprichten. Daar wil ik ook bij horen. Mag ik dan mijn imposter verhaal vertellen bij Imposter Anonymous?

ps 2. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe alle meelezers omgaan met ‘de juiste keuze’ maken.